Så var endelig dagen kommet der vi kunne sette seil ut i den store verden, stort oppmøte av venner og familie noe som varmet i hjerte og noe vi satte utrolig stor pris på. Så takk alle sammen som gjorde det til en spesiell anledning for oss alle ombord. Vi dro fra hjemmehavnen på Langaland 15.07 til Os Sjøfront der all proviantering ble utført, og der det var avskjedsfest med venner og famille.

Første etappe 17.07 gikk ned til Langevåg og vi fortøyde i bøyen , Raymond og Pairin fulgte oss med båt og fortøyde på utsiden av oss for natten. Jernhesten var den som måtte dra da vinden kom rett imot til Langevåg. Min kone disket opp med en fantastisk middag og matrosen avsluttet kvelden med å diske opp med sin berømte IC. (Irish Coffee).

Dagen etter 18.07 dro Raymond og Pairin, vi var invitert til Arvid og Torill på kaffi og kaker og noe attåt. Torill hadde laget vafler og en fantastisk kake, det ble et hyggelig gjensyn med en kjær venn. Om kvelden kom Arvid ut til båten og fikk smake på matrosens berømte IC, takker for et kjempe fint besøk Arvid.

Dagen etter 19.07 så gikk ferden til Tananger, vi gikk fra bøyen og 3 lange blås i hornet så da håper jeg at Arvid husket å ringe i bjellen. Vi hadde en fantastisk seilas ned til Tananger , der vi ble tatt imot av tidligere kollega av matrosen som stilte som fortøyningshjelp. Det bar ut på land for å få en matbit før vi køyet for kvelden.

Neste dag 20.07 våknet vi opp til ny strålende dag med vind fra NW og en silke seilas til Egersund, der vi ankret for kvelden.

Neste etappe var ned mot Kr.sand 21.07 der vi ankret ved Letterkilen Naturhavn, utenfor Mandal. Når ankeret var satt ble vi møtt av en kano med unger som lurte på hva vi skulle, og vi fortalte de om planene om å reise ut i den store verden. Da var det en som veslevoksen sa: «Ja da vil jeg personlig ønske dere en riktig god tur”, noe som rørte oss i hjerte.

Dagen etter 22.07 gikk vi til Kr.Sand og fortøyde på Mediterranean vis med hekken mot brygga og mooring tau i bauen, her var vi i to døgn før jeg hadde fått nok av dårlige forhold i havna. Ref. matrosens reisebrev som er vedlagt under:

«Da ligger vi til ankers i en eller annen vik i Blindleia (nei, det er aldeles ikke vi som røsket ned luftspennet, som gjorde 600 blide sørlendinger sinte, bare så det er bragt på det rene!)Har lagt 2 netter i gjestehavna i KRS, og det var planlagt en natt til, men kapteinen, etter en særs urolig natt, tok sjefs-avgjørelsen om at her blir vi ikke en natt til……Da matrosen ombord, som kjenner sin plass i hierarkiet og alltid tørner ut etter kapteinen, ble konfrontert med denne «demokratiske» avgjørelsen, ble han litt molefonken, da han var blitt forespeilet noe kaldt i glasset på roof-top’en på Caledonien sammen med Hakkadalen, senere på kvelden…..Men som kapteinen sier, så kan man visst påregne at det kommer flere helger, noe han forsåvidt har rett i…..Ellers så var vi en tur på Fiskebrygga i går kveld, for å innta et bedre måltid, og selvfølgelig hadde vi med oss Mandals store sønn, hr. Tånes uten at det akkurat hjalp oss frem i noen som helst kø…..I ettertid har vi jo forstått at skal du ha et bord på Fiskebrygga i fellesferien, iallefall utendørs, så fungerer det litt på samme måten som med et medlemsskap i OBOS, dine foreldre bør gi deg det i dåpsgave, skal du ha en mulighet for å få tak over hodet i voksen alder…..For å gjøre en lang historie kort så endte hr. og fru Øvstedal på en sjømatrestaurant, og hr. Tånes og matrosen endte opp på en mexikansk som hette Hola Sombrero, eller noe i den duren…..Mette ble vi alle sammen, og avsluttet kvelden på akterdekket med kveldens desiderte højdare, nemlig matrosens snart verdensberømte Irish Coffee!Pussig nok er det færre og færre hender som skyter i været, når matrosen tar opp bestilling på dette livsbejaende eliksir………😱Enkelte onde tunger har faktisk påstått at det holder med en av matrosens IC, hvis du har planer om å få gjort noe neste dag……Om dette kan ha noe med at matrosen elegant hopper over bruk av måleglass, og på den måten greier å skvise ut 8stk. IC av 1 liter Jameson, 10 stk. hvis det virkelig kniper, vites ikke……Jaja, Tånes’en var nå i allefall med på notene, men med kledelig sørlandsk beskjedenhet, takket han følgelig neitakk til runde #2…..Forholdsvis tidlig til køys, semi-tidlig opp, og litt proviantering etter frokost, og tømming av matrosen før avgang 1130 ish.Nydelig vær gjennom Blindleia, som forsåvidt sjelden skuffer.Litt skremt over de åpenbart svaksynte som på død og liv kommer blafrende i 80 knop, da omtrent hver eneste holme og skjær er merket med «Max fart 5 knop». Velger å tro at dette ikke er fastboende, men tilsig østfra…..Imorgen blir det å fortsette østover, krysse over til Sverige, og muligens skli nedover svenskekysten, med de vind-meldingene som nå er gitt.Dette er jo da selvfølgelig noe som erfaringsmessig kan endres på kort varsel…….😜Nå må jeg runde av, da kapteinen ber om å bli vinsjet opp i toppen av masten, og jeg er den eneste ombord som har G 35 sertifikat…….Over og ut fra Blindleia, og god helg! Alt vel fremdeles ombord! Struma, skjørbuk og Covid 19 fremdeles under kontroll!Ship o’hoi, sailors! 😎⚓️⛵️«

Vi gikk fra Kr.Sand lørdags formiddag 23.07 og til Blindleia, det ble jernhesten som måtte trå til da vi hadde vinden rett imot. Vi bestemte oss for å gå lengre nord østover da vindretningen over Skagerak ikke innbød til seiling med vind rett imot, så vi bestemte oss for å gå over til broderfolket og ta skjærgården i øyesyn når vinden tillater det.

Vi ligger nå på anker i Amlandskilen sør for Risør sammen med 3 andre seilbåter, og kommer til å seile over til Sverige onsdag morgen hvis værmeldingen holder det den lover, da blir det en fin seilas over. Vi har utnyttet tiden med vedlikehold, vasking av klær, padling og klargjøring for overfarten.

Planen videre er å starte å seile 28.07 nedover svenske kysten, til Danmark og gå Kiel kanalen og videre til Cherbourg i Frankrike, der båten blir lagt igjen og vi reiser hjem i barnedåp, sådant Covid-19 situasjonen tillater det.

การเดินทางเริ่มต้นขึ้นแล้ว ในวันที่17.7.21ในเวลาบ่ายโมงของ วันนั้น ก่อนวันเดินทาง2วัน พวกเรา ได้รับความอบอุ่นใจ จากเพื่อนพ้องที่น่ารัก และครอบครัว มาจัดเลี้ยงงานอำลาเพื่อที่เราจะเดินทาง ในการล่องเรือใบรอบโลกในครั้งนี้ ทุกคนน่ารักเอาของฝากมาให้ ในส่วนตัวแล้วรู้สึกประทับใจ ในความใจดีและน่ารักของเพื่อน และอบอุ่นใจ กับวามเป็นห่วงเป็นใยของครอบครัว เราได้เริ่มเดินทางจากท่าเรืออูสในเวลาบ่ายโมงตรง ของวันเสาร์ที่17เดือน7ปี2021 เวลาบ่ายโมง การผจญภัยของพวกเราได้เริ่มต้นขึ้นแล้ว จากท่าเรืออูส เราล่องไปถึง Langevåg (ล้างกะโว้ค)วันนั้น ค่อนข้างจะ ชุ่มเย็นไปด้วยฝนที่โปรยปราย มาตลอดทาง แต่ในการเดินทางของเราก็ราบลื่น ในการเดินทางครั้งนี้ ก็ได้มีหลานสาวที่น่ารักและแฟนของหลานตามมาด้วย พวกเราไปถึงที่ ล้างกะโว้ค ค่อนข้างจะเย็น แล้วอากาศก็หนาว ลมค่อนข้างจะแรง หลังจากจอดเรือคู่กันเป็นที่เรียบร้อย วีนนั้นเราทำกับข้าวมื้อแรกเป็นแกงเขียวหวาน ข้าวสวย แล้วก็ต้มขนมจีน ส่วนหลานสาวก็เอาผลไม้มาเป็นของหวาน เอ้อหลานสาวชื่อ ไพริน ส่วนแฟนของหลานชื่อ ไรม่อน พวกราทานอาหารเย็นกนเสร็จแล้ว ก็ตบท้ายด้วยการดื่ม ไอรีดค๊อฟฟี่ (iris kaffe) ในส่วนตัวไม่ชอบเท่าไแต่ก็อยากลองดู สรุปว่านอนม่หลับเลย เอ้ออีกอย่างเราเป็นหืดหอบต้องพ่นยาก่อนนอน พอดื่มแอลกอฮอล์กับที่มีคาร์ฟาอีน เข้าไปทำให้ไปตีกับยาที่พ่น (ใครที่เป็นแบบเราอย่าทำนะ) หลังจากได้ลองแล้วก็ไม่คิดจะลองอีกเลย พอได้เวลาพวกเราก็แยกย้ายกันพักผ่อน เรียกได้ว่าเรือใครเรือมันที่นอนใครที่นอนมัน

ในวันรุ่งขึ้น หลังจากที่ทานอาหารเช้ากันเรียบร้อยแล้ว หลานสาว กับแฟน ก็ได้ขอลา ไปเที่ยวกันเองต่อ ซึ่งช่วงนี้เป็นช่วงวันพักผ่อนยาวของเขาสองคน (ferie) หลังจากนั้นกัปตันของเรา ก็คือสามีเรานี่แหละ(กลัวใครไม่รู้จ๊ะ) ก็ได้โทรเพื่อนเก่าที่นี่ วีดาร์มีเพื่อนเก่าที่ชื่อว่า Arvid (อาร์วิค) และ ภรรยของเขาชื่อ Torill (ทูริน) Arvidเคยทำงานที่เดียวกันมาก่อน เราเคยแวะมาเยี่ยม พวกเขาหลายครั้งและทุกครั้งก็ได้รับมิตรภาพที่ดี ทุกๆครั้งเราจะได้ชิมเค้กที่อร่อย จากฝีมือทำเค้กของภรรยาของArvid ที่เอาผลไม้จากสวนของเขาเองมาทำ มันช่างวิเศษมาก ในความรู้สึกของเรา เขาสองคนน่ารักมากๆๆ หลังจากพูดคุยกันได้สักพักใหญ่ พวกเราก็กลับมาถึงเรือ วันนั้นเราไม่ได้ทำอาหารเย็น เพราะพวกเราอิ่มมากๆๆจากการทานขนม แต่ในช่วงเย็นวันนั้น Arvid ก็มาหาพวกเราบนเรือ เราก็เสริฟอาหารว่าง แล้วก็พาชมเรือ ซึ่งแกชอบใจมากกับ เครื่องกรองน้ำเค็มให้เป็นน้ำจืด ซึ่งแกมองว่า การติดตั้งนั้นมันช่างยุ่งยากแต่ วีดาร์ทำเพียงคนเดียว (อันนี้เราก็ภูมิใจมากเช่นกัน) การพูดคุยเป็นไปอย่างสนุกสนานตามประสาหนุ่มๆๆรุ่นวัยเกษียณคุยกัน เวลาของความสุขช่างผ่านไปอย่างรวดเร็ว

ในวันที่19 เดือน7ปี2021 ในวันนี้พวกเราก็เข้ามาในโหมดของแผนการเดินทางอีกครั้ง ซึ่งวันนี้ช่างเป็นวันที่แสงแดดส่องสว่างสดใส จากที่นี่ เราได้ล่องเรือโดยการกางใบเรือตลอดระยะทางจาก Langevåg (ล้างกะโว๊ค) จนไปถึง Tananger(ทานังงา) เส้นทางที่ผ่าน เราจะพบธรรมชาติ บ้านเมืองในแต่ละเมืองที่แตกต่างสวยงาม ในวันนี้ทุกอย่างก็เป็นไปอย่างเรียบง่ายไม่มีอุปสรรคใดๆเลย จนไปถึง Tananger ที่นั้นเราได้พบ หนุ่มๆๆกะลาสีเรือ (ก็รุ่นเกษียณนั่นแหละ) มาช่วยกันผูกเรือ พูดคุยกันอย่างเป็นมิตร ที่Tananger พวกเราจอดเรือพักที่นี่เพียงคืนเดียว เราไม่ได้ทำอาหารเย็น เพราะเราเหนื่อยและเพลียมาก เราไม่ค่อยดีด้วยเพราะเราเป็นประจำเดือน ดังนั้นพวกเราเลยเดินหาร้านอาหารกัน แต่ที่นี่ค่อนข้างเป็นเมืองเล็กๆ แต่ก็สวย บ้านเรือนน่ารัก สรุปพวกเราก็ได้กินพืชซ่ากันในเย็นวันนั้น

ในเช้าวันที่20.7.21 พวกเราก็ได้ล่องเรือโดยการกางใบอีกครั้ง จนไปถึงEgersund พวกเราได้พักค้างคืนอีก1คืน เพื่อที่วันรุ่งขึ้น พวกเราจะได้ไปถึงเมืองทางตอนใต้ของนอร์เวย์ ซึ่งเป็นเมืองใหญ่ แล้วอาหารอร่อยเป็นที่นิยมของคนที่นี่ เมืองนี้ชื่อเมือง Kristiansand (คริสเตียนซานด์) พวกเรามาถึงที่นี่ในช่วงบ่าย แล้วหาที่ยอดยากมากเนื่งจากมีเรือเข้ามาพักเป็นจำนวนมาก และ ก็ค่อนข้างจะมีเด็กว่าน้ำเล่นเจ็ตสกี ค่อนค่านจะหนาตาทีเดียว ทำให้การหาที่จอดและติดต่อกับพนักงานที่ทำงานที่ท่า ค่อนข้างจะยาก เพราะช่วงบ่ายลมค่อนข้างแรงและเราต้องคอยให้คนบนฝั่งช่วย เนื่องจากเราจะต้องถอยหลังเรือ เพื่อเข้าจอด โดยปกติแล้วการจอดเรือเที่ยบท่าจะเป็นลักษณะจอดตามยาวของเรือ แต่ที่ต้องยอดทางแนวตั้ง ซึ่งทำให้ยากนิดนึง เราจะต้องผูกบอลยางไว้ท้ายเรือเพื่อป้องกันการกระแทก จากนั้นต้องดึงเชือกจากท่าเรือวิ่งมาผูกทางหัวเรือเพื่อยึดให้เรือจอดนิ่ง จากนั้นเชือกของทางท้ายเรือทั้งสองฝั่งต้องทำการผูกยึดบนท่า อย่างรอดเร็ว ที่กล่าวมานั้นต้องทำพร้อมกันโดยทันที เพื่อยึดเรือทั้งกาบซ้ายและกาบขวาเรือ ส่วนเชือกด้านหน้าเป็นยึดเรือไว้ของท่าจอดเรือ การจอดในลักษณะนี้เป็นการยอดในแนวตั้งที่สามารถจอดได้หลายลำ แต่ปัญหาคือ ช่วงนั้นเป็นช่วงลม เข้าตีฝั่งตลอดเวลา และค่อนข้างแรง พวกเราเราจึงต้องระวังเป็นพิเศษ หลังจากที่เราทำการจอดเรือเป็นที่เรียบร้อยแล้วก็เล่นเอาเหนื่อยกันเลยทีเทียว หลังจากนั้นก็ได้ทำการเก็บกวาดทำความสะอาดโดยการฉีดน้ำล้างบริเวณกาบเรือ กว่าจะเสร็จก็เย็น แต่โชคดีที่ว่าที่นี่ช่วงนี้จะมืดช้า ทำให้มีเวลาทำงาน ที่เราได้พักผ่อน ซื้ออาหารมาเพิ่ม ส่วนตัวเรานั้นได้เดินเที่ยวชมในเมือง คนเดียว(นึกในใจมันช่างดีจริงๆ)🤗ที่นี่เราได้ทานอาหารเย็นที่อร่อย เดินชมทิวทัศน์ตอนกลางคืน บรรยากาศดีมาก ผู้คนมีความสุข ได้ออกมาเจอกัน ดูมีชีวิตชีวาอีกครั้ง แต่พวกเราก็พักได้ไม่นาน เพราะได้เช็คอากาศการเดิน ต้องเริ่มขึ้นเร็วกว่าปกติ จากเดิมวางแผนไว้ว่าจะอยู่ถึงวันอาทิตย์ แต่ด้วยลมที่แปรปรวนและแรงกว่าปกติจะเข้ามาในวันอาทิตย์ จากเดิมที่กังวลเรื่องการจอดเรือ เพราะจอดเรือตรงกับทิศทางลมที่จะพัดเข้าชายฝั่ง พวกเราจึงตัดสินใจเดินทางออกจากท่าเรือที่ คริสเตียนซาลในบ่ายวันเสาร์ แล้วล่องมาจอดที่ Blindleia (บลินไลย่ะ)1คืน ซึ่งมันค่อนข้างจะสงบ ที่นี่จอดแบบวางสมอเรือลงไป วันต่อมาเราพวกเราก็เดินทางต่อ มาถึง Risør (รีเซิค) เอ้อตั้งแต่ออกจากคริสเตียนซาลจนถึงที่รีเซิค พวกเราไม่สามารถกางใบเรือได้เลยเนื่องจากทิคทางลมไม่อำอวย เราต้องใช้การขับเคลื่อนด้วยเครื่องยนต์ตลอด

ที่Risør พวกเราพักจอดเรือ 3คืน เรามาถึงที่นี่ในเย็นของวันอาทิตย์ และเนื่องจากลมพายุฝนจะเข้าช่วงวันจันทร์และอังคาร พวกจึงมีแผนการเดินเรืออีกที่คือเช้าของวันพุธ คือในวันพรุ่งนี้ คือวันที่28.7.21เวลา6โมงเช้า เพื่อไปถึงประเทศสวีเดนก่อนค่ำซึ่ง ได้คำนวณไว้คร่าวว่า น่า10-12ชัวโมงจาก Risør.

https://lokalen.wordpress.com/2021/07/17/i-dag-la-de-endelig-ut-pa-de-syv-hav/#more-100703