Da er vi i Amsterdam i en koselig marina som heter Jechthaven Twellegea Marina i Nord delen av byen, mange fastboende som bor i båter og i små hus , en plass på landet selv om det er bare 10min til centrum. Men vi får begynne der vi avsluttet sist reisebrev i Åmlandskilen uten for Risør.

Vi ble liggende der i 3 dager for å få rette forhold for å seile over til broderfolket, v hadde padleturer og gå turer i området og hadde 3 fine dager der, før vi seilte over til Bovallstrand. Vi hadde en fin seilas over Skagerak 28.07 og la oss på anker uten for Bovallstrand , Bovallstrand er en liten plass med koselig bebyggelse og yrende liv, en typisk svensk sommer plass.

Full av liv om sommeren og stille når sesongen er over, neste etappe var til Molløsund 30.07 der Morten hadde bekjentskap. Vi fikk ligge ved en privat brygge og brukte gummibåten til å gå over sundet til selve stedet, det blåste hele tiden mens vi var der. Men vi fikk med oss både bergtur og de attraksjoner som de kunne by på.

Neste stopp var Marstrand 01.08 , Sveriges svar på Monaco gikk en tur rundt øya og hadde oss et godt måltid på resturang om kvelden før seilasen gikk videre til Varberg 02.08.

Marstrand er et tettsted i Kungälv kommune i Västra Götalands län i landskapet Bohuslän i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 1 319 innbyggere.[2]

Tettstedet består av to øyer, Marstrandsön og Koön. Stedet ble regnet som by i middelalderen, angivelig grunnlagt av den norske kongen Håkon Håkonsson. De eldste tegn på bymessig bebyggelse i Marstrand går tilbake til 1291, da kildene nevner fransiskanere i Marstrand. I dag står bare ruinene av fransiskanerklosteret igjen; det ble revet i 1532.

Sannsynligvis har byen, som da tilhørte Norge, vokst fram på 1200-tallet i forbindelse med sildefisket. En ny rik fiskeperiode inntraff i siste halvdel av 1500-tallet. I juli 1449 møtes det norske riksrådet i Marstrand for å velge Christian I til norsk konge. Til gjengjeld måtte kongen underskrive Norges første håndfestning.

Etter overgangen til Sverige i 1658 ble Carlstens festning bygget ved Marstrand. Festningen ligger på Marstrandsøyas høyeste topp hvor den troner over byen. To ganger har festningen blitt erobret av henholdsvis den norske/danske statholder Gyldenløve og admiral Tordenskiold. Men festningen ble gitt tilbake til Sverige begge ganger som følge av forhandlinger.

Den er nå en populær sommerby og en av Sveriges fremste seilsportsbyer. Hvert år arrangeres det nasjonale og internasjonale mesterskap for seilsport. Av interessante bygninger som kan være verdt et besøk kan Marstrand rådhus nevnes. Rådhuset, som er fra 1644, er det eldste stenhuset i Bohuslän. 

I Varberg fikk vi proviantert og gikk videre dagen 03.08 etter til Hallands Vardeø og ankret opp for kvelden. Det er siste plass å ankre opp på før en fortsetter til Danmark.

Gikk videre til Rungsted i Danmark 04.08 og fikk plass helt inne i Marinaen. Rungsted er en liten plass, med avslappende atmosfære. Covid restriksjoner har vi ikke merket noe til i hverken Sverige eller Danmark, så det var godt å få føle den friheten.

Rungsted er en bydel i byen Hørsholm i Hørsholm kommune ved Øresund nord for København. Postdistriktet og byens stasjon heter Rungsted Kyst. Hørsholm sentrum ligger to kilometer vest for Rungsted. Ved Øresundskysten ligger Rungsted Havn, som er en lystbåthavn.

Forfatteren Johannes Ewald bodde fra mars 1773 til høsten 1775 på Rungsted Kro, hvor han hadde noen av sine mest produktive år og blant annet skrev  Rungsteds Lyksaligheder – En Ode. Kroen flyttet i 1803, men bygningene bestod og fikk navnet Rungstedlund. Ewald ligger begravet på Trinitatis kirkegård i København. To høyder i Rungsteds omegn er oppkalt etter Ewald, dels den gamle bronsealderhøyde i Rungstedlunds park, dels den høyde som ligger ved Rungstedvej nær havnen. Fra høyden er der en glimrende utsikt over Øresund og Rungsted Havn. Det diskuteres stadig hvilken av de to høyder, der er ‘den riktige’ Ewalds Høj. Men på Ewalds tid var det Rungstedlund som var kroen, og derfor mest sannsynlig at det var høyden på Rungstedlund i krohaven som var dikterens foretrukne.

1931 da Karen Blixen vendte tilbake til Danmark fra Afrika, flyttet hun inn på Rungstedlund, som hennes far Wilhelm Dinesen hadde ervervet i 1879, og hun bodde der til sin død i 1962.

Et stenkast fra Rungstedlund bodde Simon Spies i tre villaer, som alle lå mellom Strandvejen og Dreyersvej. Den siste villa kjøpte han utelukkende for å kunne anlegge en tennisbane i haven.[1] Spies betalte årlig mellom 50 og 60 millioner kr. i kommuneskatt til Hørsholm Kommune.[2]

Gikk mot Kiel 05.08 og hadde våres første nattseilas, det var store skiftinger i været fra fint når vi dro og gjennom natta til et forrykende uvær og torden når vi nærmet oss Kiel. Det var en glad gjeng som fortøyde i Olympia Marina om kvelden 06.08, vi gikk ut å hadde oss et bedre måltid etter en strabasiøs ferd. Her i Tyskland var covid restriksjoner tilbake.
Neste morgen 07.08 gikk turen videre gjennom Kiel kanalen og vi stoppet om kvelden i Gieslau-kanal for lystfartøyer har ikke lov å ferdes i kanalen etter kl 21. Neste morgen 08.08 gikk vi til Cuxhaven jernhesten måtte brukes da vi hadde vinden rett imot.

Vi ble værende i 2 dager i Cuxhaven og fikk sett oss rundt både i den nye og gamle delen av byen. Neste stopp ble Den Helder i Nederland 11.08 og våres 2 nattseilas, vi ble værende i Den Helder i 4 dager og ble godt bevandret i byen og lånte oss sykler noe som alle hollendere bruker og de sykler som de skulle ha stjålet sykkelen. Vi besøkte Marine museet og redningstjeneste museet , noe som jeg vil anbefale.

Morten mønstret av i Den Helder og vi satte kursen mot Amsterdam 14.08. Vi gikk til Seaport Marina, en marina før slusen for videre seilas inn til Amsterdam. Vi hadde oss et bedre måltid og fikk gått oss en god tur før vi køyet.

Neste dag 15.08 gikk vi gjennom slusen og heiste seil og seilet hele veien inn til Amsterdam, vi fikk en god instruksjon av en Hollands seiler om hva vi skulle gjøre og forholde oss i slusen. Vi tok kontakt med Amsterdam Marina, men der var de lite behjelpelig og vi gikk til Jackhaven Twellegea marina. En hjemmekoselig marina med mange fastboende, en utrolig hjelpsom og koselig marina sjef som ikke viste hva godt han kunne gjøre for oss. Han har lånt oss sykler og tilbud oss å bruke Hannes motorbåt for å se oss rundt i Amsterdam, vi har besøkt den lokale puben og hyggelig folk har vi møtt hele tiden. Skulle jeg ha lagt båten noe plass over en lengre periode så er dette plassen å gjøre det på. Vi har utført forefallende vedlikehold og båten har fått en full nedvask, vi har tatt Amsterdam i øyensyn og nå er vi hjemme i Os for å være med i barnedåp.