Det har vært en stund siden vi har oppdatert langtur bloggen våres men her kommer en oppdatering på hva vi har gjort siden sist reisebrev, vi er nå hjemme og reiser ned til båten 2 april har hatt en fin tid hjemme og besøkt slekt og venner.

Når vi kommer ned til båten vil vi begynne å klargjøre for neste etappe av våres eventyr og fortsette seilasen med start ca. 15 April planen for de neste månedene er som følger Formentera, Ibiza, Mallorca, Menorca, Sardinia, Corsica, Franske Riviera. Men reiseruten er fleksibel og vi tar den tid som trengs så håper vi at verden ikke går helt av hengslene.

Vi har hatt et fantastisk opphold i Cartagena, det har stort sett vært fint vær og behagelig temperatur om dagen selv om det har vært litt kjølig om kvelden. Vi har fått utforsket byen og vært på alle fjell topper i område og hatt mange fine sykkel turer. Vi har vært i Madrid og Murcia siden sist reisebrev.

Vi tok toget til Madrid og var der i 5 dager, vi likte byen særs godt og hadde Hotell midt i sentrum så vi hadde gå avstander til stort sett alle severdigheter og restauranter. Vi var også på en buss utflukt til Avila og Segovia noe som jeg vil sterkt anbefale vis dere noen gang tar turen til Madrid. Madrid overasket oss og vi synes det var en flott by, men skal dere der så besøk den litt senere på våren når blomstringen er kommet i gang.

Vi var å spiste på verdens eldste restaurant Botin i henhold til (Guinness Book of Records) noe som var en spesiell opplevelse.

Litt om Madrid:

Arkeologiske funn viser at det har vært bosetning i Madrid-området fra forhistorisk tid.[1]

På 800-tallet anla maurerne en borg (alcázar), Mayrit[2], på samme sted som slottet i Madrid nå ligger, for å beskytte den nordlige innfarten til Toledo. Byen ble i 1038 gjenerobret fra maurerne og ble en del av kongeriket Castilla. Etter dette falt byen tilbake til en søvnig, landsens tilværelse. Mange av de første kristne innbyggerne var munker som etablerte klostre på stedet, og etter en tid hadde byen også nitten kirker. Jøder og arabere ble fordrevet til forstedene. I 1199 fikk Madrid retten til som by å bli representert ved hoffet i Castilla. I 1201 ga kong Alfonso VIII gjennom et charter Madrid retten til å regulere et byråd, en rett som ble utvidet i 1222 av Fernando III av Castilla.

I 1561 flyttet spanskekongen sin residens til byen, og i 1606 ble byen den offisielle hovedstaden i Spania. Under den spanske arvefølgekrigen ble byen i 1706 erobret av britiske og portugisiske styrker. Mellom 1808 og 1813 ble byen kontrollert av franske styrker, og Napoleons bror Joseph Bonaparte var konge.

Under den spanske borgerkrigen hadde venstresiden, republikanerne, sin sterkeste oppslutning i Madrid. Allerede i 1936 ble byen beleiret av Francisco Francos tropper, men motstanderne hadde forskanset seg i fjellene, og klarte å motstå alle angrep. Byen ble ikke erobret av Falangen før i mars 1939, bare få dager før borgerkrigen ble avsluttet.

Byen regnes som et senter for handel og kultur for hele den spansktalende verden, og dette har blant annet også medført stor innvandring fra Latin-Amerika og Afrika. Etterkrigstiden har vært en ekspansiv periode for byen, særlig etter at Spania i 1986 ble medlem av EU.

Under Terrorangrepet 11. mars 2004 ble byen rystet av flere eksplosjoner ombord på pendlertog. 191 mennesker ble drept og over 1 400 personer skadet.

Byen Madrids navn er nevnt første gang i 939 og var den gang en liten befestet by som ble kalt Magerit.

Litt om Avila:

Avila har den eldste og best bevarte bymur fra den spanske middelalderen. Byggingen av muren startet i 1090 men det meste av arbeidet ble utført utover slutten av det 12.århundre. Muren er bygd i en firkant, er 2516 meter lang og er gjennomsnittlig 3 meter bred. Den er forsterket med 82 store runde tårn som er omtrent 12 meter høye.

Det mektigste av tårnene er kalt Cimorro, ligger på den østelige siden og er i realiteten det robuste koret til katedralen. Ni porter fra forskjellige perioder gir adgang til muren. De eldste er San Vicente og Alcazar som er flankert av to tyve meters tårn og knyttet sammen med en bue.

Katedralen er den eldste i Spania og er i overgangen mellom rundbuestil og gotisk. arbeidet med katedralen startet i den andre halvdelen av det 12.århundre men ble ikke helt ferdig før i det 14.århundre. Grunnplanet er bygd som en basilika med ett midtskip og to sideskip, inndelt av nøkterne bæresøyler uten utsmykning. Katedralens underlige utseende skyldes det faktum at den er en del av muren og forsvarsverket i byen.

I den gamle delen av Avila er det de elegante palassene i renessanse stil som er mest iøynefallende. Nevnes kan palassene til Velada, Aguilar y Torre Arias og Verdugo og Bracamonte familiene. Her finner en også herskapshusene til Onate, Deanes og markien av Las Navas.

I selskap med disse bygningene ligger flere klostre, av hvilke flere som Encarnacion de San Jose har tilknytning til Santa Teresa de Jesus, en stor personlighet i spansk historie og litteratur på 1500-tallet. Hun ble født i avila og tilbrakte mange år her, hvor hun har etterlatt seg uutslettelige spor.

Det monumentale utseende til denne gamle kastiljanske byen er ikke begrenset til bymurene eller den gamle bydelen. Utenfor muren står flere kirker i rundbuestil. Blant disse må en spesielt nevne 1200-talls kirken San Vicente som har en praktfull gruppe skultpturer fra denne tiden. San Pedro kirken som er spesiell på grunn av dens utseende og form som gir inntrykk av klassisk middelaldersk renhet.

Litt om Segovia:

Segovia er en by i Spania, hovedstaden i provinsen med samme navn i delstaten Castilla y León. Byen ligger om lag en time nord for Madrid. Byen har 55 586 innbyggere. Navnet «Segovia» stammer angivelig fra keltisk, med betydningen «festning».

Segovia Alcazar

Den gamle byen er plassert langs et langt, smalt berg og er et populært turistmål.

Byen har en rekke monumenter, inkludert en katedral, en berømt romersk akvedukt, en borg kalt Alcázar og forskjellige andre kirker bygd i romersk stil inkludert San Esteban, San Martin og San Millan.

Den gamle byen er på UNESCOs verdensarvliste og er nærmest omringet av vegger bygd i det åttende århundret, sannsynligvis på romersk fundament.

Litt om Murcia

Byen ble grunnlagt av maurerne som Medinat Mursiya i 825 e.Kr. av Abd ar-Rahman IIemir av al-Andalus. Etter at kalifatet i Córdoba brøt sammen ble Murcia styrt av kongedømmene AlmeríaToledo og Sevilla. I 1172 ble byen okkupert av Almohadene og mellom 1223 og 1243 var byen hovedstad i et selvstendig kongedømme.

Kong Alfonso X av Castilla inntok byen og igjen ble den en kristen by. I 1296 ble Murcia underlagt kongedømmet Aragon, men etter fredsavtalen i Torrellas, ble byen innlemmet i Castilla.

På 1700-tallet blomstret byen og spesielt mye fin silke ble produsert her. Mange av kirkene og monumentene i byen er fra denne perioden.

Siden 1838 er Murcia hovedstad i provinsen Murcia. Byen ligger utsatt for jordskjelv og i 1829 ble over 6000 mennesker drept.