The site is a blog about our circumnavigation

Limfjorden

Hals

020290FB-EAC3-4895-862C-C15111B44C27

Første stopp i Limfjorden var Hals

Overfarten fra Anholt startet i stiv kuling og med revet seilet vi hele veien til våres første stopp i Limfjorden Hals. Vi hadde oss en god middag på en lokal resturang, der planen ble lagt for videre seilas i Limfjorden.

Generelt: Hals ligger på Jyllands østkyst ved indløbet til Limfjorden, og har en lang historie. Stedet nævnes i islandske sagaer, og i 1191 blev den danske korsfarerflåde samlet ved Hals før afsejlingen til det 3. korstog. 
Byen blev købstad i 1656 og fungerede længe som toldby for skibe, som skulle ind i Limfjorden. For at beskytte byen anlagde man Hals Skanse. Skansen blev imidlertid beskudt af englænderne under Napoleonskrigene, og de tyske tropper benyttede fæstningen som hovedkvarter under 2. verdenskrig. I det tilhørende Tøjhus finder du et bymuseum. 
Skansen i Hals er Danmarks bedst bevarede enkelt-skanse og er fra begyndelsen af 1600-tallet.

Ålborg

Ålborg ble våres andre stopp i Limfjorden og her ble vi i 3 dager, dagene ble brukt til sightseeing.

Generelt: Aalborg ligger i den østlige del af Limfjorden. Der fylder for meget her at opremse byens mange seværdigheder, men til “kanonen” hører Karolinelund Tivoli, Zoo, kulturhuset Nordkraft og restaurantgaden Jomfru Anes Gade og Nordjyllands Kunstmuseum, nu omdøbt til “Kunsten” på linje med de nu hedengangne industrier “Eternitten”, “Syren” og “Tobakken”. Aalborg nye havnefront rummer arkitektur i verdensklasse, spændende gastronomi, moderne storbystemning og er en herlig oase med stemning og liv. Tæt på havnene ligger Aalborg Søfarts- og Marinemuseum, som er bygget op omkring ubåden «Springeren». Her skal også Jens Bangs Stenhus nævnes som en af Nordens største renæssancebygninger, der nu indeholder apotek og vinkælder. På Lindholm Høje er der fundet grav- og bopladser fra både den germanske jernalder og fra vikingetiden, og Lindholm Høje Museet formidler den spændende historie om hverdagen for datidens mennesker. Utzon Center er et dynamisk og eksperimenterende kultur- og vidsecenter, opkalt efter den danske arkitekt Jørn Utzon, der voksede op i Aalborg.

Holstebro-Struer

Turen fra Ålborg – Holstebro-Struer forgikk for det meste med motor, så min anbefaling er at skal en planlegge en seiltur igjennom Limfjorden så bør den starte i west mot øst slik at en får seil vind.  Vi fylte opp med diesel og vann for overfarten til Norge (Mandal). Overfarten over Skagerak var en tøff opplevelse med mye vær, båten oppførte seg eksemplarisk og hun red bølgende som en dronning. Så hun fikk virkelig testet seg sammen med alt utstyret som er montert ,hun bestod testen med glans så hun er klar for turen på de 7 hav😎😎⛵️👌

Nå ligger vi wow i Mandal og slik som værmelding er, så vil vi starte seilasen nordover i morgen😎😎⛵️

 Generelt: Struer ligger på sydsiden af Limfjorden 8 sømil syd for Oddesund og 20 sømil fra Nykøbing Mors. Som med mange af landsbyerne i den vestlige Limfjord kom der for alvor fart i tingene, da havet brød igennem og dannede Aggersund tidligt i 1800-tallet. I moderne tid forbindes byen først og fremmest med Bang og Olufsens radiofabrik, som startede op i 1920. Der er muligheder for rundvisning på fabrikken. Sarpsborgpigen ved Struer Havn er en gave fra den norske by Sarpsborg og blev givet i taknemmelighed over den fødevarehjælp, sultende nordmænd modtog lige efter 2. verdenskrig Jernbanestationen stammer helt tilbage fra åbningen af Jyllands første jernbane i 1865 og er dermed en af Danmarks ældste

Skal du sejle gennem Limfjorden mellem Hals og Thyborøn, er der i alt 4 broer, der skal åbnes, hvis du har mast på båden. Der er yderligere nogle stykker, der enten er høje nok (Sallingsundbroen), eller ikke ligger i vejen for direkte gennemsejling af Limfjorden.

To broer ligger ved Aalborg, nemlig Jernbanebroen og Limfjordsbroen. En ved Aggersund (Løgstør), en ved Oddesund (nord for Struer). Vilsundbroen ligger på vestsiden af Mors (syd for Thisted), og endelig er der Sallingsundbroen på østside af Mors.

De følgende oplysninger er opdateret november 2015 – med forbehold for fejl og “forældelse” – så check ved de enkelte link.

Signaler

Hvis du ønsker en bro åbnet, så brug signalflag “N”.

image

Du kan også ringe til brovagten, eller kalde på VHF, kanal 16.

Erfaringen er at når du nærmer dig broen og sætter signalflag N, så åbnes den på de angivne tidspunkter.

Lyssignaler fra broen er:

  1. Et rødt lys: Ingen gennemsejlning
  2. To røde lys: Gennemsejling fra øst
  3. Tre røde lys: Gennemsejling fra vest

Blinkende lys betyder: “intention om at åbne”.

2 eller 3 faste lys betyder: Sejl!

Nedenfor er alle limfjordsbroerne oplistet med henvisning til de officielle data.

Google maps

Broer der kan åbnes

Limfjordsbroen

Limfjordsbroen er vejbroen, der forbinder Aalborg med Nørresundby, og det er den første bro, du skal passere, hvis du kommer fra øst.

Vejbroen åbner i sommerperioden som udgangspunkt for lystsejlere hver hele time, dvs. kl. 05.00, 06.00, 07.00 osv. frem til kl. 20.00 og 21.00. Der er dog enkelte tider den ikke åbner, nemlig ved myldretid morgen og eftermiddag. Se de præcise tider her: Limfjordbroens åbningstid eller Visit Aalborg

Gennemsejlingshøjden ved lukket bro er 9.5 meter ved det centrale brofag, som er 30 meter bredt. Vær opmærksom på, at der kan være strøm, men sjældent over 1.5-2 knob.

Limfjordsbroen i myldretiden, set fra sydvest mod nordøst

Jernbanebroen

Jernbanebroen ligger meget tæt på Limfjordsbroen og følger som udgangspunkt vejbroen mht. åbningstider. Hvis der er meget togdrift, kan gennemsejling dog blive forsinket. Se nærmere her: Jernbanebroens åbningstider.

Gennemsejlingshøjden ved lukket bro er 3.4 – 4.4  meter ved det centrale brofag, som er 29 meter bredt. Der kan være strøm, men sjældent over 1.5-2 knob

Jernbanebroen ved Aalborg set fra vest mod øst

Aggersundbroen

Ca. 20 sømil vest for Aalborg og ca. 3 sømil nord øst for Løgstår ligger Aggersundbroen. Den åbner hver 30 minut kl. hel og halv. Åbningstider: Aggersundbroen.

Højden ved lukket bro er 5.4 meter og bredden er ca. 30 meter. Der kan være strøm, men sjældent over 2 knob.

Aggersundbroen fra vest mod øst

Oddesundbroen

Lige vest for nordspidsen af Venø ligger Oddesundbroen, der forbinder Thyholm med “fastlands” Jylland. Den ligger ca. 20 sømil fra Thyborøn, så den skal også passeres på vej ud i Vesterhavet.

Højden ved lukket bro er 5 meter og den åbner for lystfartøjer hvert 30 minut, kl xx.15 og xx.45. Bemærk dog at tidsrum for lystfartøjer er begrænset til 06.00 til 17.30. Se her: Oddesundbroen.

Oddesundbroen fra øst mod vest

Vilsundbroen

Tager du turen rundt om Mors, skal du passere Vilsundbroen lidt syd for Thisted. Dvs. på vestsiden af Mors. Broen har en uåbnet højde på 3.75 meter og er ca. 30 meter bred, se mere her: Vilsundbroen.

Broen åbner normalt når man kommer sejlende og broflaget er sat.

Vildsundbroen fra syd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: